Kunsten at ændre en vane

At ændre på sine vaner er en kunstart, der absolut ikke er så lige til. Det er der en naturlig forklaring på. Vi er nemlig vanedyr, og alle vores vaner er lagret i vores hjerne som sørger for, at vanerne bliver overholdt.

Hjernen styrer vores vaner

Rigtig mange af de ting, vi gør i løbet af en dag, baserer sig på vaner. Vi børster tænder om morgenen, når vi er på badeværelset uden at tænke nærmere over det, og maven knurrer kl. 12 hvis det er tidspunktet, hvor vi plejer at spise frokost. Vaner giver forudsigelighed, og hjernen hjælper os med at huske dem, hvilket er rigtig smart og energibesparende. Vi behøver ikke at bruge energi og tankevirksomhed for at få tingene gjort. Vaner er adfærd der er automatiseret.

Afhængighed og belønning

Nogle vaner ender med afhængighed, og det gælder især i forhold til nydelsesmidler. Det kan fx være formiddagscigaretten, kagen til kaffen eller vinen til maden. Her kommer hjernens belønningssystem i spil. Hvis ikke kroppen får sin ”belønning”,gør hjernen oprør Så gør  ved kraftigt at gøre opmærksom på, at der er noget der mangler, og den ved lige, hvad det er. Det gør det svært at lade cigaretten, kagen eller vinen være, og hjernen giver ikke op lige med det samme.

Hjernen skal omprogrammeres

Vaneændring handler om at omprogrammere hjernen ved at slå autopiloten fra og sætte en ny pilot i førersædet, der skal indøve en ny adfærd. Der skal rigtig mange gange til, nogle mener helt op til 1000 gange, før en ny adfærd bliver automatiseret og bliver til en vane, så det gælder om at have vilje og tålmodighed.

Sæt noget andet i stedet

Er der afhængighed indblandet, skal man altid sætte noget andet i stedet for at tilfredsstille hjernes belønningssystem. Beløn hjernen med en gåtur i stedet for cigaretten, et æble i stedet for kagen eller saft i stedet for vin. Det gør det lettere at ændre den slags vaner. Det kan sammenlignes med, når vi giver børnene en lille gave, når de afleverer deres sut, som de kan hygge sig med i stedet for.

Sådan indføres en helt ny vane

Er det ikke en gammel vane, der skal ændres, men en ny der skal indføres, så er opgaven en lidt anden. Her er det lettest at koble den nye vane til en allerede eksisterende vane. En afspændingsøvelse kan kobles til formiddagskaffen eller tandbørstningen, motion kan kobles til legepladstur med børnene eller gåtur med en ven eller veninde, inden kaffen og kagen kommer på bordet. Det vil begge parter have glæde af. I starten vil aktiviteten kræve tankevirksomhed og vilje, men efterhånden som aktiviteten er gennemført mange gange, så vil du opdage, at du uden at tænke over det rør dig mere med børnene på legepladsen, i stedet for at sidde på bænken og se på dem, eller idéen om at gå en tur inden kaffen bliver serveret melder sig helt automatisk. Det er blevet til nye vaner i dit liv, som din hjerne nok skal hjælpe dig med at huske på.

Andre gode råd:

  • Vælg kun at ændre en vane ad gangen.
  • Vælg et tidspunkt hvor du har lidt overskud, hvis det er muligt.
  • Lav en realistisk plan du selv tror på, og start i det små.
  • Fortæl andre om din plan. Det forpligter mere og giver mulighed for støtte.
  • Lav delmål som du kan fejre undervejs, når de er nået. Det giver lyst og motivation til at fortsætte.
  • Husk at jo oftere du gennemfører den nye adfærd, jo hurtigere bliver det en vane.
  • Hav en plan for hvad du vil gøre, når det bliver svært. Fx at gå en tur eller ringe til en ven.
  • Tilgiv dig selv, når du falder tilbage i den gamle vane, det hører med til processen.
  • Søg hjælp hvis du føler behov for det. Det er et tegn på styrke og ikke på svaghed.
Held og lykke med opgaven – det skal nok lykkes for dig!