Når Bjørnen flytter ind i dit nervesystem

En naturlig forklaring på din vintertræthed

Når dagene bliver kortere og temperaturen lavere, begynder bjørnen, egernet og markmusen at gabe og søge imod deres lune mørke vinterbo. En stemme hvisker dybt i deres nervesystem, at nu er det tid til at sætte det aktive, udadvendte skovliv på pause. Nogle mennesker har samme instinktive behov for at trække stikket i den mørke vintertid. Anerkender man dette behov og lytter til sin indre stemme, bliver vinteren meget lettere at komme igennem. 

Naturens dyr ved instinktivt, at både krop og sind skal i dvale, ellers overlever de simpelthen ikke. Efter en lang vinter med nervesystemet på eksistentielt vågeblus, hvisker en ny stemme i dyrenes nervesystem, at nu er det tid til at strække sig og ryste kroppen fri af dvalens trygge forudsigelighed.

På vejen ud af hulen opfyldes bjørnen, ræven, markmusen og egernet af moder jords livgivende energi, på selv samme mådes om bøgen, mælkebøtten og solsikken.

Menneskedyret har samme nervesystem som alle andre pattedyr, og ligesom dyrene er forskellige, er menneskene det også. Nogle har samme introverte behov som dvaledyrene, og har det bedst med at trække stikket i den mørke tid, hvor andre har et mere ekstrovert nervesystem, der ligesom sneuglen og hjorten trives fint med et vågent vinterøje.

Uanset hvilken konstitution dit nervesystem har, så er alt jo godt! Men skulle du være et ”dvaledyr”, så er der noget du skal vide. Dvaledyrene i skoven har en tryg hule, som er skærmet imod rovdyr fra den ydre verden. Du og jeg har ikke farlige bjørne i vores ydre verden som gerne vil spise os. Vi har derimod et rovdyr som ligger på lur i vores egen indre verden – tænkehjernen!

For 10.000 år siden havde vi ikke nogen tænkehjerne, men kun et nervesystem som fortalte os, om vi var trygge eller utrygge. Dengang afhang vores liv af, at vi reagerede på følelsen af utryghed, fordi den følelse betød ”bjørn i nærheden” eller ”vinteren er på vej”. Men i dag sidder tænkehjernen på øverste etage i Penthouse-lejligheden og elsker at være diktatoren i chefstolen.

Som du ved, glemmer diktatorer at spørge deres befolkning, om de er med på rejsen, og forsøger folket at gøre oprør, bliver der slået hårdt ned. Sådan er hjernens og kroppens forhold også. Når kroppen kigger op på chefen og siger ” jeg er tørstig og træt”, så kigger tænkehjernen ned på kroppen og siger ”det kan godt være, men vi har ikke tid til det pjat, så ti stille og kig ind i den skærm”.

Kroppen er meget tålmodig og samarbejdsvillig, men når den når til et vist punkt, har den ikke andet valg end at gøre oprør og få enevælden i tale ved at skifte sprog fra behov til symptomer. Lytter tænkehjernen stadig ikke, så trækker kroppen i håndbremsen, den var her jo også før tænkehjernen, hvormed kroppen ikke længere står til rådighed, fordi den ikke kan komme ud af sengen om morgenen.

Så hvis du er et menneskeligt dvaledyr og er træt i de mørke måneder, hvad skal du så gøre ved det. Svaret er enkelt: lær at elske din træthed!!! STOP med at lade hjernens forførende logik oversvømme kroppen med koffein, sukker, alkohol, fed mad og overdreven skærmtid.

1000 milliarder fluer kan ikke tage fejl – lort smager godt. Nej vel. Bare fordi du bor i et samfund som er blevet enig om, at træthed kun hører hjemme fra kl. 11 om aftenen til kl. 6 om morgenen året rundt, så har de ikke nødvendigvis ret, vel. Hvis de siger det mange gange og over mange år, bliver det heller ikke nødvendigvis til en sandhed for dig! Forbind dig til det, du er indeni, og forsøg ikke at være noget andet – verdens sandhed er måske ikke din!

Helt konkret så gør dette: når du kan mærke at dagene bliver kortere og din træthed længere, så bliv i rutinerne indtil foråret kommer. Ikke flere nye projekter. Pas dit arbejde, men sørg for at det er forudsigeligt og fyldt med genkendelige temaer. Sænk tempoet, kom ned på flade fødder og nyd den flod af ”livets små øjeblikke”, som foregår lige foran og indeni dig i hvert øjeblik. Du vil opdage, at du vil lære dig selv og livet at kende på en helt anden og ny måde.

Når foråret så kommer, vil moder jord oversvømme hele dit system med samme livgivende energi som markmusen, bjørnen og mælkebøtten. Du vil have uanede mængder af energi og kreativitet til rådighed, alt imens du ser dig omkring og ser trætte menneske med ringe om øjnene, der glæder sig til ferie, fordi de har udtømt deres sidste energi reserver i kampen imod deres indre bjørn.

Elsk din vintertræthed!

 

 

Foto: https://za.pinterest.com/pin/537335799301199386/